Home » Știință » Gian Domenico Cassini, cel mai mare astronom al secolului al XVII-lea, după Kepler

Gian Domenico Cassini, cel mai mare astronom al secolului al XVII-lea, după Kepler

Credit foto: Domeniul Public/Profimedia
Publicat: 14.04.2024

Giovanni Domenico Cassini, inițial un adept al astrologiei, dar și matematician, a devenit mai târziu unul dintre cei mai influenți astronomi din toate timpurile. A fost cunoscut pentru cercetările sale extinse cu planeta Saturn și sateliții săi, dar și pentru faptul că a condus Observatorul din Paris în timpul regelui Ludovic al XIV-lea și pentru activitatea sa în domeniile matematicii, opticii și ingineriei.

Primele studii ale lui Cassini s-au concentrat în jurul Soarelui, trecând apoi la cel al planetelor. A fost primul care a observat umbrele sateliților lui Jupiter, conform britannica.com, în timp ce aceștia treceau între această planetă și Soare, observarea petelor de pe suprafața planetei ajutându-l să determine perioada de rotație a lui Jupiter. În 1668, Cassini a întocmit un tabel cu pozițiile sateliților lui Jupiter, folosit în 1675 de astronomul danez Ole Rømer pentru a stabili că viteza luminii este finită. În plus, Gian Domenico Cassini a scris mai multe memorii despre controlul inundațiilor și a făcut numeroase experimente în domeniul hidraulicii aplicate.

Giovanni Domenico Cassini s-a născut la 8 iunie 1625, în Perinaldo, un orășel din regiunea Liguria din Italia și a murit la 14 septembrie 1712 la Paris. Tatăl său, Jacopo Cassini, de asemenea pasionat de studiul planetelor și al spațiului, amenajeze un mic observator în curtea din spatele casei, acolo unde  tânărul Giovanni, fascinat de cerul nopții, și-a petrecut o mare parte din copilărie, observând cu atenție și mirare  stelele și planetele.

Primul din cele patru generații succesive de Cassini care au condus Observatorul din Paris

Giovanni Domenico Cassini a studiat matematică și astronomie la Universitatea din Pisa, unde și-a obținut diploma în 1648. Între 1648 și 1669, Cassini a fost astronom la Observatorul din Panzano și profesor de astronomie la Universitatea din Bologna.

În 1669, Cassini s-a mutat la Paris, fiind numit directorul Observatorului din Paris (deschis în 1671), la înființarea căruia a contribuit din plin. În 1673, Cassini a devenit oficial cetățean francez. Pasiunea, seriozitatea și dedicația pe care le manifesta în domeniu l-au ajutat să se remarce destul de rapid, astfel că în scurt timp după sosirea sa la Paris a fost numit astronom oficial al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

Cele mai importante descoperiri ale lui Cassini

Descoperirea inelelor lui Saturn. Cassini este poate cel mai bine cunoscut pentru descoperirea inelelor planetei Saturn, pe care le-a observat pentru prima dată în 1671. Înainte de el, se credea că inelele formau un singur cerc continuu în jurul planetei, însă observațiile lui Cassini au dezvăluit că acestea erau de fapt compuse din mai multe inele discrete, teoria lui transformându-l în primul om care a propus ideea conform căreia inelele erau formate din particule mici, de gheață.

Cassini a descoperit, de asemenea, lunile lui Saturn, inclusiv Titan, care este a doua lună ca mărime din sistemul solar. A fost, așadar, primul care a observat patru dintre lunile lui Saturn – Iapetus (1671), Rhea (1672), Tethys (1684) și Dione (1684), pe care le-a numit Sidera Lodoicea, sau Stelele Louisiene, după numele regelui francez.

Măsurarea distanței până la Saturn. Cassini a făcut măsurători precise ale distanței dintre Pământ și Saturn, ceea ce i-a permis să calculeze distanța până la planetă. Măsurătorile sale au fost remarcabil de precise și au ajutat la stabilirea scării sistemului solar.

Legile lui Cassini. Cassini a formulat trei legi ale mișcării planetare care descriu orbitele planetelor în jurul Soarelui. Aceste legi, care au fost publicate în 1687, au reprezentat o descoperire majoră în domeniul astronomiei și au contribuit la stabilirea principiilor mecanicii celeste.

După ce s-a mutat în Franța, Giovanni Domenico Cassini a adoptat numele Jean-Dominique Cassini, și asta deoarece Academia Franceză de Științe, căreia i s-a alăturat în 1669, a preferat să folosească versiunea franceză a numelui său. A rămas cunoscut sub numele de Jacques Cassini pentru tot restul carierei sale, adesea fiind menționat sub această formă în literatura științifică.

Misiunea Cassini a avut un final controlat

În 1997, într-o misiune de cercetare spațială, NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană au lansat nava spațială Cassini-Huygens, denumită în mod obișnuit Cassini, care a avut ca scop trimiterea în spațiu a unei sonde pentru a studia planeta Saturn și sistemul acesteia, inclusiv inelele și sateliții ei naturali. Nava spațială Cassini și-a încheiat călătoria abia după 2 decenii.

Totuși, misiunea Cassini a avut un final controlat. Înainte de a rămâne fără combustibil, NASA a decis să încheie misiunea prin prăbușirea controlată a sondei în atmosfera lui Saturn, pentru a evita contaminarea potențială a sateliților lui Saturn care ar putea avea condiții favorabile pentru existența vieții. Prin distrugerea sondei Cassini în spațiul atmosferic al lui Saturn, NASA a garantat că nu există nicio posibilitate de contaminare cu microorganisme terestre sau substanțe chimice care ar putea afecta mediul natural al sateliților.

Expert în hidraulică și inginerie

Gian Domenico Cassini a fost, de asemenea, expert în hidraulică și inginerie. Apoi, inspirat de realizările lui Galileo, a creat un sistem care ajuta la determinarea longitudinii, cu ajutorul căruia a fost determinată mărimea Franței.

Împarte cu Robert Hooke meritul pentru descoperirea Marii Pete Roșii de pe Jupiter, în jurul anului 1665.

(Hooke a fost om de știință, filozof și arhitect englez, unul dintre primii doi oameni de știință care au descoperit microorganismele în 1665, folosind un microscop compus pe care l-a construit el însuși, celălalt fiind Antonie van Leeuwenhoek în 1674).

Primul care a observat rotația diferențială a lui Jupiter

În anii 1670, Cassini a început să creeze o hartă topografică a Franței, folosind tehnica de triangulație a lui Gemma Frisius. Proiectul a fost continuat de fiul său Jacques Cassini și, în cele din urmă, a fost finalizat de nepotul său César-François Cassini de Thury și publicat sub numele de Carte de Cassini. Mai mult, fiul, nepotul și strănepotul său l-au urmat ca directori ai Observatorului din Paris.

În jurul anului 1690, Cassini a fost primul care a observat rotația diferențială în atmosfera lui Jupiter.

Jacques Cassini a preluat treptat atribuțiile tatălui său în calitate de director al Observatorului din Paris. Sănătatea și vederea bătrânului Cassini au început să se deterioreze în 1709, iar în 1711 era aproape complet orb. Gian Domenico Cassini a murit la Paris, la 14 septembrie 1712.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Gian-Domenico-Cassini

https://www.space.com/18902-giovanni-cassini.html

https://www.esa.int/About_Us/ESA_history/Jean-Dominique_Cassini_Astrology_to_astronomy

https://www.jpl.nasa.gov/missions/cassini-huygens

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore

Astronomii au realizat cea mai mare hartă de până acum cu găurile negre supermasive active din Univers

Nicolaus Copernicus, „părintele astronomiei moderne” și al Teoriei Heliocentrice

Ce au detectat astronomii în cea mai veche galaxie spirală barată din Univers?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship